Teräsrakenne ulkotiloissa

Opas Metallipintojen teolliseen maalaukseen

  1. Mitä metallin pintakäsittelytuotteet ovat?
  2. Miksi metallipinnoitteita käytetään?
  3. Miten metallipinnoitteita käytetään?
  4. Tuotteet metallipinnoille
  5. Oikean tuotteen ja maalausmenetelmän valinta metallipinnalle
  6. Standardit metallipintojen maalauksessa
  7. Metallipinnan maalausprosessi
  8. Yhteenveto

Sisältö

  1. Mitä metallin pintakäsittelytuotteet ovat?
  2. Miksi metallipinnoitteita käytetään?
  3. Miten metallipinnoitteita käytetään?
  4. Tuotteet metallipinnoille
  5. Oikean tuotteen ja maalausmenetelmän valinta metallipinnalle
  6. Standardit metallipintojen maalauksessa
  7. Metallipinnan maalausprosessi
  8. Yhteenveto

.

Metallipintojen teollinen maalaus

Mitä metallin pintakäsittelytuotteet ovat?

Metallin pintakäsittelyyn käytetään yleisesti maaleja, joita levitetään metallille pinnan suojaamiseksi, korroosion estämiseksi ja tuotteen käyttöiän pidentämiseksi.
 
Jokainen maali on pinnoite, mutta jokainen pinnoite ei ole maali. Pinnoite voi sisältää useita maalikerroksia, ja se viittaa pinnoitustyön valmiiseen lopputulokseen. 
 
Metallipintojen teollisuuskäyttöön tarkoitettuja maaleja on useita erilaisia, aina perinteisistä alkydimaaleista korkean teknologian yksikerrospolyuretaaneihin. Metallin pintakäsittelytuotteilla suojataan pintaa muun muassa korroosiolta. 
 
Pinnoitetyyppien ymmärtämiseksi tutustumme tarkemmin kemiallisiin komponentteihin, joista metallipintojen teollisuusmaalit koostuvat. Tärkein komponentti on sideaine, joka voi olla esimerkiksi epoksia, alkydiä, akryyliä tai polyuretaania. 
 
Seuraavaksi tärkein on liuote, jolla säädetään maalin viskositeettia. Liuotekomponentti voi olla liuote tai vesi. Siten pinnoitteet voidaan luokitella käytettävän liuotteen mukaan joko liuote- tai vesiohenteisiksi. Muut maalin koostumuksessa käytettävät komponentit ovat pigmenttejä, täyteaineita, paksuntajia ja muita lisäaineita. 

Tikkurilan metallipinnoille kehitetty tuotevalikoima koostuu perinteisistä alkydimaaleista moderneihin huipputeknologian yksikerrospolyuretaanimaaleihin. Kattavasta valikoimastamme löytyy liuoteohenteisia pohja- ja pintamaaleja, ympäristöystävällisempiä niukkaliuotteisia maaleja, liuotteettomia pinnoitteita ja pitkälle kehitettyjä vesiohenteisia tuotteita.

Miksi metallipinnoitteita käytetään?

Rymas Herman, Business & Portfolio Development Director kertoo metallipinnoitteiden pääasiallisista käyttökohteista.

Miksi metallipinnoitteita käytetään?

Erilaisia metallipinnoitteita suositellaan eri tarkoituksiin ja teollisuudenaloille. Alla on esitelty muutamia yleisimpiä metallin pintakäsittelyn käyttötarkoituksia.

 

Korroosionesto

Kaikentyyppisten metallipinnoitteiden päätarkoitus on suojata metallituotteita ympäristörasitusten aiheuttamilta vaurioilta, kuten korroosiolta. 

Sekä vesi- että liuotinohenteisia maaleja käytetään yleisesti teollisuudessa, mutta erilaisilla maalityypeillä on erilaisia etuja tai heikkouksia käyttökohteesta riippuen. Ennen maalin valintaa kannattaakin aina tarkastella maalausjärjestelmän soveltuvuutta juuri kyseiseen käyttötarkoitukseen. 

Korroosionestoon on tarjolla monia erilaisia menetelmiä, ja erilaisten ominaisuuksiensa vuoksi jokainen niistä toimii omalla tavallaan ja omien parametriensä mukaisesti. 

 

Parempi kestävyys

Laadukkaiden metallipinnoitteiden käytöllä voidaan paitsi suojata korroosiolta ja säärasituksilta myös parantaa koko metallirakenteen kestävyyttä.

Pitkään kestävät pinnoitteet pidentävät myös huoltomaalausvälejä, mikä puolestaan auttaa hallitsemaan pitkän aikavälin kustannuksia.

 

Laadukas ulkonäkö

Metallipintojen teollisella maalauksella rakenteen ulkonäkö pysyy jopa ääriolosuhteissa pitkään muuttumattomana. Sopivilla ja käyttökohteen vaatimukset täyttävillä metallipinnoitteilla voit luoda pitkäikäisen viimeistellyn pinnan, jonka ulkonäön, kuten maalin värin ja kiiltoasteen, päätät itse.


Parantunut kemikaalien- ja vedenkestävyys

Kun rakenteen päälle levitetään laadukas metallimaali, se luo kestävän maalikalvon, joka korroosionsuojan lisäksi kestää hyvin kulutusta ja kemiallista rasitusta.

Jos metallipinta altistuu käytössä erittäin suurrelle kosteudelle, kannattaa valita liuotinohenteinen maali. Jos haluat tietää lisää liuotin- ja vesiohenteisten maalien eroista sekä käyttökohteeseesi soveltuvien tuotteiden valinnasta, lue artikkelimme vesi- ja liuoteohenteisten tuotteiden eroista.


Palosuojaus

On olemassa myös metallimaaleja, joiden avulla voidaan suojata teräsrakenteita standardipalojen vaikutuksilta. Teräksen palosuojamaalauksella voidaan pidentää aikaa, jonka kuluessa teräs kuumenee lämpötilaan, jossa se menettää kuormankantokykynsä. Saavutettu lisäaika parantaa evakuoinnin mahdollisuuksia ja antaa pelastuspalvelulle enemmän aikaa saada palo hallintaan ennen rakenteellisia vaurioita. 

Esimerkiksi Fontefire ST 60-1 on vesiohenteinen, yksikomponenttinen palosuojamaali teräspinnoille. Reagoidessaan kuumuuteen maalikalvo paisuu moninkertaiseksi alkuperäiseen paksuuteensa verrattuna ja muodostaa eristävän vaahtokerroksen. Tämä voi tarjota 15–120 minuutin palosuojauksen rakenteelle, mikä antaa enemmän aikaa pelastautumiseen sekä palontorjuntaan ja -hallintaan.

 

Muut ominaisuudet

Metallimaaleilla voi olla myös muita funktionaalisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi veden tiivistymisen estäminen. Esimerkiksi Tikkurilan GrafoTherm on yksikomponenttinen vesiohenteinen kondenssinestopinnoite teräskatteille, teräsrakenteille ja muille metallipinnoille, joilla esiintyy kondensoitumista ja veden tippumiseen liittyviä ongelmia.

Metallipintojen teollinen maalaus

Miten metallipinnoitteita käytetään?

Tikkurilalla on laaja valikoima erilaisia maalausjärjestelmiä metallipinnoille, joita voidaan käyttää mille tahansa metallipinnalle sisä- tai ulkokohteissa. Tarjoamme myös valmiita ratkaisuja valikoiduille teollisuudenaloille.

Tikkurilan kaikilla metallipintojen maalaus- ja pintakäsittelyjärjestelmillä on eri käyttötarkoitukset. Toisinaan tarvitaan metallin pintakäsittelymenetelmää esimerkiksi energiavoimaloihin tai sähkövirran muuntajiin, jotka voivat altistua kemiallisille roiskeille, kaasuille, hankaaville aineille kuten lialle ja pölylle, mekaanisille iskuille, korkeille lämpötiloille, sääoloille tai voimakkaalle tärinälle. Maalit ja pinnoitteet suojaavat erittäin arvokasta omaisuutta, joten niiden on oltava riittävän kestäviä kaikkia näitä ympäristötekijöitä vastaan.

Ympäristöystävällinen ja tehokas ratkaisu metallipintojen maalausprosessiin

Mitsubishi Logisnextin trukinmastojen maalaukseen räätälöity Temasolid SC-F 20 auttaa vähentämään maalausprosessin päästöjä: se sisältää vähemmän liuottimia, kuivuu nopeammin ja alhaisemmassa lämpötilassa.

Tuotekehitys oli asiakkaan ja Tikkurilan tiiviin yhteistyön tulosta yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. 

  • Tehtaalla maalataan noin 7 000 mastoa vuodessa. Kaikissa sama musta Temasolid-maali, sävyltään RAL 9005.
  • Huoneenlämmössä kuivuva maali on tuonut säästöä läpimenoaikaan, energiankulutukseen ja lämmityskustannuksiin.
  • Yhdessä kapasiteetin kasvun kanssa tehdas on vähentänyt päästöjään ja parantanut tuotantotehoa noin 10 prosenttia.

Lue koko artikkeli

 

Trukki varastotiloissa

Toisena esimerkkinä ovat laadukkaat ja ympäristövaatimukset täyttävät ratkaisut maatalous-, rakennus- ja maansiirtokoneiden ja -laitteiden markkinoille. Laadukkaat järjestelmämme sisältävät vesi- ja liuoteohenteisia ratkaisuja, jotka tarjoavat paremman suojan alhaisemmilla kalvonpaksuuksilla. 

Erilaisille teräsrakenteille tarkoitetut ratkaisumme sisältävät maalausjärjestelmiä, jotka suojaavat sisätilojen pintoja kevyeltä rasitukselta, ulkotilojen pintoja voimakkaalta rasitukselta ja jopa erittäin voimakkaalta kemialliselta rasitukselta. Sävytysjärjestelmämme ansiosta saatavilla on tuhansia eri värejä, mukaan lukien metallivärit, joilla ulkonäöstä saa esteettisen ja juuri kohteen vaatimukset täyttävän. 

metallipinnan teollinen maalaus
Video:
Lue miksi MKL BAU valitsi Tikkurilan pinnoiteratkaisun

Puolalainen rakennusalan ammattilainen MKL BAU

Puolalainen rakennusalan ammattilainen MKL BAU valitsi Tikkurilan teollisuusmaalit, koska Tikkurilan tuotteet sopivat täydellisesti heidän projektiensa tarpeisiin. MKL BAU:n hallituksen jäsen ja osaomistaja Marius Cizio on ollut erittäin tyytyväinen Tikkurilaan.

”Tikkurilan tuotteet takaavat teräsrakenteillemme erinomaisen kestävyyden. Ja asiakkaamme luottavat Tikkurilaan ja sen tuotteisiin", sanoo Cizio.

MKL BAU tarjoaa suunnittelu-, materiaalitoimitus- ja asennuspalveluita teollisuuden eri aloille, kuten energia-, maa- ja teollisuusrakentamiseen. He ovat erikoistuneet muotoiluun, tuotantoon ja suunnitteluun.

Katso miksi MKL BAU valitsi Tikkurilan maalausjärjestelmät.

Lue koko artikkeli

Metallipintojen huolto- ja korjausmaalaukseen on olemassa monia helppokäyttöisiä maalausjärjestelmiä, joissa pintaa ei tarvitse esikäsitellä suihkupuhdistuksella. Valikoimastamme löytyy ratkaisuja myös upporasituksessa oleville pinnoille. 

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi, mikäli tarvitset apua oikean maalausjärjestelmän valinnassa metallipinnalle tai teräsrakenteelle. Autamme mielellämme ja annamme lisätietoja eri vaihtoehdoista. 

Tuotteet metallipinnoille

Tuotevalikoimamme metallipinnoille ulottuu perinteisistä alkydimaaleista moderneihin huipputeknologian yksikerrospolyuretaanimaaleihin, mukaan lukien liuoteohenteiset pohja- ja pintamaalit, ympäristöystävällisemmät niukkaliuotteiset maalit, liuotteettomat pinnoitteet ja edistyneet vesiohenteiset tuotteet. 

Tässä on yhteenveto eri tuotetyypeistä metallipinnoille. 

Oikean tuotteen ja maalausmenetelmän valinta metallipinnalle

Minna Perttu Tikkurilan Research, Development, and Innovation -yksiköstä kertoo, miten valita käyttötarkoitukseen soveltuva tuote ja maalausmenetelmä metallipinnalle.

 

Metallipinnoille on monenlaisia tuotteita, joten on luonnollista, että useat tekijät vaikuttavat oikean menetelmän valintaan.

Tavoitteet

Jotta voit valita oikein, määrittele aluksi metallipinnan käsittelyn tavoitteet. Kartoita vastaukset seuraaviin kysymyksiin ennen päätöksentekoa: 

  • Millä laitteistolla maalaus voidaan suorittaa? Asetetaanko maalipinnan ulkonäölle vaatimuksia ja mitä muita erityisvaatimuksia maalattavalle pinnalle on?
  • Millaisessa ympäristössä lopputuotetta käytetään? (Sisätiloissa vai ulkona vaativissa sääolosuhteissa?)
  • Miten kauan maalipinnan tulee kestää? Huoltomaalausväliin vaikuttaa lopputuotteen olosuhteet ja maalipinnan kestävyydelle asetetut vaatimukset. 
  • Mikä merkitys on kestävällä kehityksellä ja ympäristöystävällisyydellä? Päätöksenteko rajautuu todennäköisimmin vesiohenteisiin ratkaisuihin, jos yrityksesi pitkän aikavälin tavoite on vähentää VOC-päästöjä ja parantaa toiminnan ympäristöystävällisyyttä.
  • Mitä vaatimuksia markkinat asettavat?
  • Mitä maalausjärjestelmien standardeja on noudatettava?

 

Prosessit

Tarkista seuraavat seikat nykyisistä työskentelymenetelmistä:

  • Mitä maaleja ja pinnoitteita on käytössä tällä hetkellä?
  • Millaisia metallipintoja käsitellään?
  • Mitä maalauslaitteita käytetään tällä hetkellä?
  • Maalataanko kappale ennen kokoonpanoa vai tehdäänkö kokoonpano ennen maalausta?

 

Projektin kesto ja aikataulut

Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset, kun suunnittelet projektin aikataulua:

  • Mikä on optimaalinen kuivumisaika?
  • Miten pitkä aika maalipinnan kuivumisesta on tuotteen pakkaamiseen tai käyttöönottoon?
  • Miten paljon kappaleita tai pinta-alaa pitäisi pystyä maalaamaan päivässä?

 

Budjetti ja kustannukset

Lopuksi on hyvä tarkastella vielä budjettia. Kannattaa muistaa, että osa tuotteista voi vaatia suuremman alkuinvestoinnin, mutta pitkällä aikavälillä ratkaisu on kannattavampi. Esimerkiksi vesiohenteiset maalit ja pinnoitteet ovat hinnaltaan hieman arvokkaampia, koska niiden raaka-aineet ovat kalliimpia. Alkuinvestointi laitteisiin ja prosesseihin on kuitenkin sijoitus, joka tuottaa pidemmällä aikavälillä. Vesiohenteisten ratkaisujen avulla on mahdollista alentaa tuotannon kokonaiskustannuksia. Vesiohenteiset tuotteet eivät ole syttyviä, joten niitä käyttämällä investointitarve räjähdyssuojattuihin laitteisiin ja vakuutuksiin helposti syttyvien materiaalien käsittelystä tai kuljetuksista poistuu. Etuna on myös se, että vesiohenteisen maalin voi puhdistaa vedellä, jolloin säästöä syntyy erilaisten puhdistusaineiden kustannuksista. 

Lisäksi kerrasta valmiiden, suoraan metallille soveltuvien tuotteiden käyttö pinta- ja pohjamaalien sijasta auttaa lyhentämään käsittelyaikaa, sillä yksi levityskerta riittää. 

On hyvä muistaa, että maalin yksikkökustannukset ovat vain osa projektin kokonaiskustannuksista. Kappaleen tai rakenteen todellisiin maalauskustannuksiin sisältyy käsittelyn kaikki vaiheet. Yleisesti ottaen kokonaiskustannukset laskevat, jos kuivakalvonpaksuus on pienempi ja käsittelyaika lyhyempi (levitykseen ja kuivumiseen kuluva aika).

Hyödynnä kustannuslaskuriamme metallituotteille budjetin arvioimiseen.

Standardit metallipintojen maalauksessa

Kuten kaikilla toimialoilla, maalien ja pinnoitteiden valinnassa on otettava huomioon tiettyjä standardeja ja säädöksiä. 


Metallipintojen maalauksessa käytettävien materiaalien ja järjestelmien täytyy usein täyttää erilaisia kansainvälisiä standardeja, esimerkiksi kansainvälinen korroosionsuojastandardi ISO 12944, tai asiakkaasi mahdollisesti määrittämät standardit.
 
Käyttökohteen vaatimat standardit tulee huomioida pintakäsittelyratkaisua valittaessa, jotta voidaan varmistaa, että käytetty maalausjärjestelmä täyttää vaaditut standardit. 

Tikkurila toimittaa pintakäsittelytuotteita ja järjestelmiä, jotka täyttävät maailmanlaajuisen ISO 12944 -korroosiosuojausstandardin vaatimukset. 

ISO 12944 -standardin osassa 5 määritellään suojamaaliyhdistelmät erilaisiin korroosiota aiheuttaviin ympäristöihin, rasitusluokkiin: C2, C3, C4, ja C5. Se sisältää myös järjestelmien ISO 12944 -korroosioluokituksen. 

Standardissa määritellään myös maalauksen kestoiät, jotka vaikuttavat ensimmäisen suuremman huoltomaalauskierroksen ajankohtaan: VH (erittäin korkea), H (korkea), M (kohtalainen) ja L (alhainen). 

Tikkurilan maalausjärjestelmiä on hyväksytty myös muiden standardien mukaan. Niitä ovat esimerkiksi Norsok (Norja) ja SILKO (Suomi). 

Metallipinnan maalausprosessi

Žydrūnas Čepkauskas, Tikkurilan Group Portfolio Development Manager, kertoo asiantuntijan vinkkejä, mitä tulee ottaa huomioon metallipinnan maalauksessa.

Käydään seuraavaksi läpi muutamia hyödyllisiä asiantuntijavinkkejä metallipintojen maalaukseen liittyen, pinnan esikäsittelystä aina huoltomaalaukseen.

Opas metallipintojen käsittelyyn

Laitteisto

Eri maalityypeille ja pinnoitteille tarvitaan erilaiset laitteet, jotta tuote toimii kuten on tarkoitettu. 

Esimerkiksi liuoteohenteiset maalit edellyttävät erityistä räjähdyssuojattua laitteistoa, sillä tuotteet ovat helposti syttyviä. Sen sijaan vesiohenteiset tuotteet eivät ole syttyviä eivätkä vaadi tällaista laitteistoa. Toisaalta vesiohenteisten tuotteiden maalauslaitteissa kaikkien osien, jotka ovat kosketuksissa märän vesiohenteisen maalin kanssa, on oltava ruostumatonta terästä tai erikoismuovia.

 

Pinnan esikäsittely

Pintakäsittelyn onnistuminen riippuu paljolti alustasta ja sen ominaisuuksista, jolle maali on levitetty. Maalattava pinta on puhdistettava asianmukaisesti ja karhennettava ennen maalin levitystä tartunnan varmistamiseksi. Oikea puhdistus ja esikäsittelyaste auttaa varmistamaan maalipinnan toimivuuden. 

Esimerkiksi liuoteohenteiset maalit sietävät pintojen epäpuhtautta paremmin, mutta vesiohenteiset ratkaisut vaativat aina puhtaan levitysympäristön ja pinnan. Siksi täytyy aina varmistaa, että pinnan esikäsittely ja maalausolosuhteet vastaavat käytettävän tuotteen vaatimuksia. 

Yleiset suositukset pinnan puhdistamiseen vesiohenteista maalia käytettäessä:

  • Teräspinnat: Poista rasva ja suihkupuhdista esikäsittelyasteeseen Sa2½ (ISO 8501-1). Jos suihkupuhdistus ei ole mahdollista, kylmävalssatuille ohutlevyille suositellaan fosfatointia tartunnan parantamiseksi. 
  • Pohjamaalatut pinnat: Poista öljy, rasva, suolat ja lika kohteeseen sopivalla menetelmällä. Korjaa pohjamaalipinnan mahdolliset vauriot. Lue tuotteen tuoteselosteesta ohjeet aiemmin pohjamaalattujen pintojen käsittelyyn.

 

Maalin levitys

Levitysmenetelmä riippuu useista tekijöistä, kuten laitteista, maalityypistä, tuotantonopeudesta ja -kapasiteetista sekä siitä, tehdäänkö levitys maalaamossa vai muualla. 

Riippuen edellä mainituista tekijöistä, levitysmenetelmäksi voidaan valita maalausrobotti, automatisoitu maalauslinja tai erilaiset ruiskutustekniikat, kuten sivuilma-, suurpaine-, paineilma- tai elektrostaattinen ruiskutus. Paikan päällä tehtävään huolto- ja viimeistelymaalaukseen voidaan käyttää myös sivellintä ja telaa. Oikean levitysmenetelmän valinta on tärkeää maalipinnan onnistumisen ja kestävyyden kannalta. 

 

Kuivumisaika

Jos maalausolosuhteiden ilmankosteus on hyvin suuri, kiinnitä erityistä huomiota kuivumiseen. 

Etenkään vesiohenteisten maalien sisältämä vesi ei pääse haihtumaan kunnolla erittäin kosteissa olosuhteissa, joten maalin kuivuminen kestää pitempään.

Tämän voi ratkaista levittämällä maalin tilassa, jossa ilmanvaihtoa voi säädellä ja ylläpitää tiettyä ilmankosteusprosenttia. Suositeltu ilmankosteus on 20–70 prosenttia.

Monissa tapauksissa kuivumisaikaa voi nopeuttaa nostamalla lämpötilaa. Suositellut lämpötilat määräytyvät käytettävän maalin mukaan.

 

Huoltomaalaus

Pinnan oikeanlainen esikäsittely ja maalin levitysmenetelmä parantavat maalipinnan kestävyyttä, mutta lähes kaikki pinnat vaativat todennäköisesti jollain aikajänteellä huoltokäsittelyä. 

Maalattujen metallipintojen huolto- ja korjausmaalaukseen on laaja valikoima tuotteita ja menetelmiä, me Tikkurilassa vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi. 

 

Kemikaalinkestävyys

Joissain käyttökohteissa metallipintojen täytyy kestää tiettyjä kemikaaleja, kuten öljyjä, polttoaineita, happoja ja kemiallisia liuotteita. Kun valitset ratkaisua metallipinnan maalaukseen tiettyyn kemialliseen ympäristöön, ota huomioon seuraavat seikat:

  • altistuminen kemikaaleille
  • käyttölämpötila
  • mekaaninen rasitus
  • rasitusaste (upotus vai roiske / jatkuva vai rajoitettu

 

Helsingin Länsisatama

Yhteenveto

Metallin maalaus- ja suojauskäsittelyitä on useita erilaisia, mukaan lukien perinteiset metallipintojen teollisuusmaalit sekä edistyneet, korkean teknologian suojauskäsittelymenetelmät. Jokaiseen tarpeeseen löytyy juuri nimenomaiseen käyttökohteeseen suunniteltu ratkaisu. 

Jos haluat lisätietoa metallipintojen teolliseen maalaamiseen ja suojauskäsittelyyn liittyvistä aiheista, tilaa uutiskirjeemme. Saat aina tuoreimmat ja kiinnostavimmat tuotetiedot ja uutiset, joiden avulla voit parantaa omaa liiketoimintaasi.

Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme metallipintojen teolliseen pintakäsittelyyn? Tilaa uutiskirjeemme ja saat aina ajankohtaisimmat tiedot suoraan sähköpostiisi.
Tilaa uutiskirje teollisuuteen
Haluatko pdf-version oppaasta?

Täytä oheinen lomake, niin lähetämme oppaan sähköpostiisi!

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi